Te fra Ceylon

I denne måned har et særligt fokus på Sri Lanka – Den smukke tropeø hvor den fantastiske Ceylon te produceres. Sri Lanka, eller som det tidligere hed, Ceylon, har haft en turbulent historie gennem de sidste århundreder. Øen har været koloniseret af flere nationer og ramt af borgerkrige og naturkatastrofer.

FØRST LIDT HISTORIE

Det var naturligvis englænderne, der satte gang med teproduktionen på Sri Lanka ligesom de gjorde i Indien. Dog var portugiserne faktisk de første nybyggere på øen. De blev fortrængt af hollænderne i 1656, som igen blev fordrevet af engelske tropper i 1798. Øen var af stor økonomisk betydning på grund af store mængder ædelstene og perler.    

De klimatiske forhold med to monsuntider skulle vise sig at blive ideelle for dyrkning af the og snart opstod den ene teplantage efter den anden. På få år var the blevet den nye store afgrøde på øen. Allerede i 1870 var Ceylon blevet en meget stor teproducent og det var skotten James Taylors pionerarbejde der bevirkede, at the blev øens største eksportvare.

Størstedelen af teen blev sendt til England hvor Ceylon te udgjorde 37% af det samlede forbrug. Det var også i disse år at Thomas Lipton, en rig købmand, begyndte at interessere sig for teen. Han havde salgssteder over alt i England, og han gik aldrig af vejen for en god forretning. Ceylon blev den vigtigste af englændernes såkaldte ”Crown Colonies” og indtægterne fra øen var så store at englænderne valgte at lade hollænderne overtage Java.

VISUEL REJSE TIL CEYLON PLANTAGERNE

Vi har to små lille film sammen med en kort introduktion til Ceylon teen, så tag med på en spændende rejse til teens verden. Vi besøgte øen i regntiden sidst i 2019 og under optagelserne blev vi hjemsøgt af igler som kravlede op af benene på os og bed sig fast.

Smag på Perchs Ceylon teer ved at købe dem her.

Ceylon del 2

Skulle videoen ikke afspille her på siden, kan du se den direkte fra YouTube –

Ceylon del 1

Skulle videoen ikke afspille her på siden, kan du se den direkte fra YouTube –