Hvid te
Hvad er hvid te?
Ligesom med grøn te gennemgår hvid te en kort bearbejdningsproces: dampning og tørring, så bladene bevarer flest mulige sunde egenskaber. Faktisk er hvid te den mindst behandlede te og også den te der bedst beholder sine gode egenskaber. Den korte behandlingsproces resulterer i et lyst og fint resultat.
Hvordan plukkes hvid te?
Når man laver hvide teer, plukker man de øverste, spæde bladknopper – lige før de folder sig ud til et blad. Fordi bladene skal være så spæde som overhovedet muligt finder plukning kun sted ganske få dage om året. For meget vand i denne periode kan ødelægge høsten. Høsten sker ofte tidligt om morgenen, eftersom skuddene på det tidspunkt stadig er godt beskyttede mod solen. De hvide teer er lette og elegante i deres smag, og det gør dem særligt eftertragtede. De sidste ti år er det også blevet mere almindeligt at aromatisere de hvide teer.
Hvordan tilberedes hvid te?
De hvide teer tilberedes ofte med 80 grader varmt vand. Det bevirker, at teen beholder sine egenskaber. I modsætning til grøn te er dosering og trækketid ikke helt så afgørende. Da de hvide teer sjældent bliver bitre og stærke, vil man godt kunne lade tebladene flyde frit rundt i kop eller kande uden at dekanteres. Den hvide te lader sig “mishandle” – forstået på den måde, at hvis teen trækker for længe eller man kommer til at dosere forkert, så kan teen stadig drikkes. Det er for eksempel mere vanskeligt med de grønne teer.
Efter plukningen spredes tebladene ud til tørring. Tørringsperioden er forskellige fra te til te, men tager som regel to til tre dage. Særligt vejr og luftfugtighed spiller nogle vigtige roller for det endelige resultat, da disse tetyper er uhyre skrøbelige. Generelt produceres der ikke særlig meget hvid te og den er særlig kostbar, fordi man kun plukker det midterste topskud på planten.
Når man taler om Silver Tip teer, skyldes det, at bladene på disse teer er sølvfarvede og koppen får en hvidgul nuance.
Tidligere sagde man, at disse særlige teer var forbeholdt kejseren og andre adelige. De blev derfor høstet med jomfruhånd og guldsakse.