A. C. Perchs Thehandel blev grundlagt  i 1835 og er en af Københavns ældste virksomheder. Virksomheden blev grundlagt før Retskrivningsreformen i 1872 og derfor skriver staver vi ”te” med ”h”.

Hvorfor er vi så ikke konsekvente i vores stavemåde online?

Årsagen til at vi både anvender “te” og “the” online skyldes, at stort set halvdelen af danskerne staver ”te” uden ”h” og den anden halvdel med ”h”, uanset hvad den nuværende retskrivning dikterer og hvad Dansk Sprognævn finder rigtigt. Dette fremgår tydeligt når man analyserer på verdens største søgemaskine Google. For at ligge rigtigt i forhold til Googles algoritmer må vi som virksomhed anvende begge stavemåder på for at sikre os at alle finder os online.

Cha, chai, chay, shai, thay, thea, tea, tay, tsa, dza, ta, te, the

Det oprindelige navn for the var cha. Ordet stammer fra mandarin, og the betegnes stadig som cha mange steder i Kina. Ordet blev overført fra de store handelsstationer, herunder Macao og Java, til portugisisk og hollandsk af europæiske handelsmænd, samt til persisk og til hindi. I mellemøsten blev det til shai på arabisk, og til chai i Rusland og Tyrkiet. Med tiden udvikledes ordet te (udtales tay) fra den kinesiske Amoy-dialekt til tea på engelsk, thee på tysk, thé på fransk og te på spansk, Italiensk, dansk, norsk og svensk.

I 1800-tallet stavede man i Danmark te med ”h”, altså ”the”, og i skrivende stund er stavemåden ”te” korrekt dansk sprogbrug. Men der er noget forkert ved stavemåden ”te”. Det er som om drikken taber en dimension i den nye retskrivning. At stave the med ”h” bevirker, at den stadig fremstår som en elegant kulturskat med alt, hvad det indebærer. Nogle traditioner er værd at holde fast i.

Se Dansk Sprognævns side om proprier.

Læs mere om the og den spændende historie her.