Denne artikel blev oprindeligt skrevet og udgivet i 2013, men er opdateret i januar 2023.

Den japanske teceremoni er en unik tradition, designet til at skabe et særligt rum for åndelig rensning. Den stammer tilbage fra det 12. århundrede, hvor zenbuddhister nøje noterede fremgangsmåden for en rensende teceremoni ned.

Matcha teceremonien foregår således efter fastlagte og meget bestemte regler, der er til for at tillade deltagerne at træde ud af hverdagens stress og jag for at fokusere på en spirituel renselse. Der findes dog forskellige skoler, der har udviklet hver deres tilgang til udførelsen af den timelange ceremoni.

Japansk te ceremoni : Cha no yo eller Sado.

Den japanske teceremoni går under navnet Cha no yu eller Sado (chado), og i centrum for de mange rituelle handlinger, der danner rammen om det hele, er Matcha-teen. Matcha er en fin grøn te af højeste kvalitet, der pulveriseres og tilberedes som en del af ceremonien. Matcha er karakteristisk i kraft af sin stærke grønne farve, den fine konsistens og en bittersød smag.

Poesi i den fine, grønne matcha te

Den japanske te-ceremoni er kendetegnet ved en overflod af symbolik og poesi, der allerede begynder, når de forskellige Matcha-blandinger får deres navne eller chamei. En Matcha kan få sit chamei fra plantageejeren, der dyrker den, butikken der sælger den, eller mesteren der står bag blandingen.

Desuden kan en af te-traditionernes mestre navngive en blanding, hvilket samtidigt markerer, at dette er hans yndlingsblanding – et eftertragtet mærkat.

Traditionelle matcha redskaber

Tilberedningen af Matcha foregår ikke alene efter særlige ritualer. Den sker ved brugen af en række traditionelle redskaber, der inkluderer to granitsten, en fin skelignende genstand af bambus kaldet en chashaku og et piskeris af bambus kaldet chasen. Matcha kan tilberedes i en tynd såvel som en tykkere udgave. Den tykke udgave kaldes Koicha, og det er denne udgave af teen, der tilberedes ved ceremonien og i sociale sammenhænge.

I princippet kan teceremonien finde sted, hvor det skal være, blot der er mulighed for at tilberede teen og servere denne for de sidende gæster. Ceremonien varierer derfor en smule i forhold til, hvor og hvornår (på dagen og året), den afholdes.

Matcha ceremoniens rituelle gang

De ideelle rammer for ceremonien er hytter, der er specifikt bygget til dette formål, de såkaldte chashitsu. Inden gæsterne ledes ind i selve ceremonirummet, venter de i et dertil indrettet rum, hvor de kan efterlade deres jakker og andre genstande, som de ikke har brug for under ceremonien. Her serveres en kop varmt vand, eller en særlig te (for eksempel sakurayute).

Når alle gæsterne er ankommet og klar, fortsætter den lille samling til en bænk, hvor de venter på deres vært. Når denne ankommer, bukker vært og gæster høfligt for hinanden, hvorefter de følges til et stenbassin, hvor renser hænder og mund for at understrege den symbolske renselse, de vil gennemgå i løbet af ceremonien.

Terummet og det indledende måltid

Efter den rituelle rensning, forsætter selskabet til selve te-rummet. De fjerner deres sko og går gennem en særligt lav dør, der er designet, så alle deltagere må bukke sig for at komme ind i ceremonirummet. Dette understreger på symbolsk vis deres lighed i denne situation.

Når de alle har sat sig (i hierarkisk rækkefølge) lukkes døren til terummet. Deres vært hilser på hver enkelt gæst og serverer et måltid for gæsterne bestående af flere retter. Hertil drikkes sake og efterfølgende serveres lidt sødt i form af en såkaldt wagashi. Alt dette leder frem til en pause, hvor gæsterne igen går ud til bænken og venter på deres vært, der klargør rummet til teen.

Tid til te

Ved lyden af en gong eller klokke vender gæsterne tilbage til terummet. På vejen dertil renser de sig endnu engang ved stenbassinet, ligesom deres vært renser alle kopper, kanden og de genstande, der bruges til tilberedelsen af teen. Dette gør værten ikke, fordi stellet er beskidt, men for at understrege det gennemgående renselsestema.

Det hele foregår i en foreskrevet rækkefølge med bestemte bevægelser og alle genstande arrangeres nøje efter teceremoniens regler. Værten er herefter klar til at forberede teen i fin teskål.

Når teen er klar bukker værten og den gæst, der drikker først, til hinanden. Værten rækker gæsten teskålen, og denne drikker af teen for at rejse skålen mod værten som et tegn på respekt. Herefter går skålen rundt til alle selskabets gæster, der alle drikker af teen. Hver gæst rengør skålens kant, før teen rækkes til den næste gæst i rækken.

Ceremonien fortsætter med piberygning, te der serveres til hver enkelt gæst, samtale og beundring af de genstande, der findes i terummet. En ganske anderledes tilgang til en kop te, end den vi er vant til herhjemme og et fantastisk indblik i en forfinet kultur.

Skulle De have fået lyst til at smage den fine Matcha-te, forhandler vi både et udvalg af Matcha pulver og det særlige matcha piskeris af bambus, De har brug for for at tilberede teen på japansk vis.

Skriv et svar