Hvid og grøn te minder en del om hinanden. Begge teer gennemgår en kort bearbejdningsproces, hvilket resulterer i, at teen får en fin og lys farve.
Hvordan fremstilles hvid te?
Når man laver hvide teer, plukker man de øverste, spæde bladknopper – lige før de folder sig ud til et blad. Fordi bladene skal være så spæde som muligt, finder plukning kun sted ganske få dage om året. For meget vand i denne periode kan ødelægge høsten.
Høsten sker ofte tidligt om morgenen, eftersom skuddene på det tidspunkt stadig er beskyttede mod solen. Efter plukningen spredes tebladene ud til tørring. Tørretiden er forskellige fra te til te, men tager som regel to til tre dage. Særligt vejr og luftfugtighed spiller nogle vigtige roller for det endelige resultat, da disse tetyper er ekstremt skrøbelige. Generelt produceres der ikke meget hvid te, og den er særlig kostbar, da kun det midterste topskud på planten plukkes.
Når man taler om Silver Tip teer, skyldes det, at bladene på disse teer er sølvfarvede, hvilket giver teen en hvidgul nuance i koppen. Tidligere blev det sagt, at disse særlige teer var forbeholdt kejseren og andre adelige, og de blev derfor høstet med jomfruhånd og guldsakse.
De hvide teer er lette og elegante i smagen, hvilket gør dem særligt eftertragtede. De seneste ti år er det også blevet mere almindeligt at aromatisere de hvide teer.
En vigtig fordel ved hvid te er dens lave indhold af koffein. Mens grøn og sort te typisk indeholder mere koffein, er hvid te et ideelt valg for dem, der ønsker at begrænse deres indtag af koffein.
Hvordan tilberedes hvid te?
De hvide teer er tilberedes ofte med 80 grader varmt vand. Hvis man taler om rene hvide teer er er dosering og trækketid ikke helt så afgørende. Da de disse sjældent bliver bitre og stærke, vil man godt kunne lade tebladene flyde frit rundt i kop eller kande uden af dekanteres. De hvide aroma teer skal derimod trække imellem 5 0g 7 min.
Forskellen på ren te og aroma te er at der ved aromatiseret te hældes blomster er frugtolie henover basisteen. De bedste olier kaldes naturæteriske olier, som er rigtige frugtolier. Billige aromatiserede teer er typisk lavet med syntetiske olier, som giver et væsentligt ringere resultat.