Der findes utroligt mange variationer af the, og Darjeeling er en af de typer, De absolut bør kende til. Vi sætter her fokus på den fine indiske the, der glæder ganer verden over. Området Darjeeling, der har lagt navn til theen, blev verdenskendt efter de britiske kolonimagter rykkede ind her og begyndte at producere sort the i stor stil.
Det viste sig, at netop denne del af Indien var overordentligt velegnet til theproduktion, og Darjeeling-the, der blev dyrket her, blev hurtigt en fantastisk forretning og en eftertragtet drik. Overraskende for mange er det, at det oprindelige incitament for at begynde at dyrke the i denne del af Indien ikke havde det mindste at gøre med økonomisk profit – det var tværtimod ønsket om at kunne forsyne de britiske soldater, med en god kop the.
Plukningen af Darjeeling
Den fine, friske smag af Darjeeling-the er sidenhen blevet en favorit blandt europæere – men hvorfor? Det hænger sammen med den særlige jordbund og det fugtige og solrige klima, der findes i Darjeeling-området, som skaber en unik mulighed for at dyrke en fin og elegant the.
I Darjeeling plukker man theen fire gange om året. First Flush er naturligvis det første forårspluk, der begynder i slutningen af februar og ender midt i april måned. Dette afløses af et kortvarigt ’in between-pluk’, der efterfølges af et Second Flush, som strækker sig fra midten af maj til starten af juli. Det sidste pluk kaldes autumnal, fordi det strækker sig ind i efteråret. De theer, der stammer fra dette pluk, er ofte de kraftigste i smagen og de mest bredbladede af de fire pluk.
Et brand det er værd at værne om
Darjeeling har opnået en særlig status blandt de sorte theer, og det har betydet, at Darjeeling-the til tider er blevet blandet sammen med andre sorter og solgt som ren Darjeeling til den relativt gode pris, det kan indbringe. Det har naturligvis skabt frustration blandt de plantageejere, der rent faktisk producerer 100% ren Darjeeling, og som ønsker at beskytte Darjeeling-theens brand. Darjeeling Tea Association er derfor blevet dannet med det formål at sørge for, at the der sælges som ren Darjeeling, også er det.
Very First Flush – en eftertragtet drik
Darjeeling er kendt som teernes Champagne, og First Flush Darjeeling er uden tvivl den mest eftertragtede af slagsen. Mange theentusiaster ser med længsel frem til denne første høst, der frembringer en the af særligt fin, let og sødlig karakter.
First Flush-theerne findes naturligvis i flere forskellige varianter og kvaliteter alt efter hvilken plantage, de er plukket fra og hvilke unikke klimaforhold, der har gjort sig gældende for en given sæson. De betegnes generelt set som nogle af de mest interessante theer blandt ægte kendere, der nyder den skrøbelige og elegante bouquet med de mange milde og søde smagsnoter.
De kan købe dette års First Flush Darjeeling her.