Overdækning af tebuskene
Sent i april bliver tebuskene overdækket med bambusrør for at skærme dem lidt for solen. Omkring ti dage senere bliver der spredt strå ovenpå for at udelukke yderligere lys. Spredningen af strå bliver gentaget flere gange for at udelukke mere og mere af lyset. Dette bevirker, at de nye blade gror sig meget tynde og brede for at indfange den smule sollys, som bliver ladt ind af dækket. Bladene bliver herved lysende grønne med et øget indhold af klorofyl og andre eftertragtelsesværdige stoffer som fremmer teens særegne smag, gør den mindre bitter og giver en mere fyldig karakter.
Plukning
Efter de nye blade har groet i mere end tyve dage under det lys- og frostbeskyttende dække, begynder plukningen omkring midten af maj. I Uji bliver de første skud alle plukket i hånden og kun denne ene gang om året. Det kræver megen erfaring at beslutte, hvornår bladene skal plukkes, men det er af den største betydning for kvaliteten.
Dampning
Umiddelbart efter plukningen bliver de friske blade dampet. Dette er et vigtigt led i fremstillingen af japansk grøn te, da det standser fermenteringen af bladene. Derved bevares alle teens værdifulde egenskaber, og det sikrer en høj kvalitet.
Tørring
Efter duggen på de dampede blade er fjernet, bliver bladene foldet ud og tørret. De usorterede tørrede teblade kaldes tencha.
Opbevaring
De usorterede blade bliver pakket i forseglede trækasser, som opbevares ved lav temperatur. Efterhånden, som der er behov for det, bliver disse kasser åbnet, hvorefter tebladene bliver behandlet videre.
Omhyggelig sortering og udvælgelse
Først bliver de rå tørre teblade skåret i lige store stykker. Derefter bliver de fleste stilke og strenge frasorteret ved blæsning. Det tilbageværende bløde bladvæv bliver så skåret i lige længder og tørret igen. Gamle blade og strå, der stadig måtte være tilstede, bliver derefter fjernet ved hjælp af en elektrostatisk process, og for de fineste teer bliver blade, som har mistet deres glans også fjernet. Efter alt uønsket materiale er fjernet, er der kun det bløde bladvæv tilbage. Denne omhyggelige sortering blev oprindelig udført med bambussier og sorteringsbakker af højt faglærte specialarbejdere.
Inspektion og kvalitetsbestemmelse
Tencha (bladmaterialet, som pulverteen males af) har visse kvalitative egenskaber, som er afhængige af jordbundsforholdene, og hvorledes jorden er blevet gødet, samt klimaet og afskærmningen. Desuden forandrer disse egenskaber sig med tiden. Kvaliteten og de særlige egenskaber ved hver te bliver bestemt på grundlag af udseende, duft, smag og farven af udtræk og bundfald. Denne vigtige inspektion og kvalitetsbestemmelse udfører ejeren af Marukyu-Koyamaen selv.
Blanding
For at lave et ensartet og velafbalanceret produkt bliver blade fra forskellige buske blandet i overensstemmelse med deres egenskaber.
Maling
Tilsidst bliver tencha-bladene malet til et fint pulver med særlige møllesten. Det er kun stenmøller, som kan male de grønne teblade til den mikron-finhed, som er nødvendig for at frembringe den raffinerede duft og smag. Hos Marukyu-Koyamaen er der en specialist, der til stadighed tjekker og justerer disse stenmøller, så de bevares i deres optimale funktionsstand. Dette er meget vanskeligt arbejde, som kun få kan gøre. Denne del af fremstillingsprocessen er meget vigtig, da den sikrer den fine bløde smag som yndes af tekendere.
Pakning
Så snart bladene er malet, bliver den pulveriserede te pakket i lufttætte dåser eller poser, som bliver lagret køligt
Af Søren Bisgaard