Er det kun smagen, den blide, lidt bitre oplevelse af grøn te som pludselig bliver mode? Eller er det eftersøgningen på en tabt kultur ? Måske er det sundhedsaspektet, der pludselig vækker interessen for de grønne teer. Den grønne tes historie er i et hvert tilfælde så spændende, at vi må skrive om den.

Men først skal vi gøre os følgende klart: Det vi læser om teen fra de forrige århundreder, handler om grøn te. Det er her hos den grønne te man møder mystikken, og det er her man møder dens specielle indvirkning på sindet og bevidsthedsudbredelsen af det sjælelige.

HVOR STAMMER DEN GRØNNE TE FRA?

Man ved ikke helt nøjagtigt om teplanten stammer fra Indien eller Kina, men et er helt sikkert, at vi kan takke kineserne for tekunsten. Gennem mange år brugte man grøn te som en slags medicin.

Den blev brugt som en hellig ceremoni omkring år 620 efter Kristus, da en søn af Indiens konge bragte den buddhistiske lære til Kina. Han grundlagde Zen-sekterne, hvor den grønne te via et strengt udarbejdet ritual bliver til et betydningsfuldt medie.

Digteren LU – YÜ offentliggører i år 780 efter Kristus sit berømte værk Ch’a-king, – teens hellige skrift.

I år 552 efter Kristus kommer teen til Japan via buddhistiske munke, hvor den nydes i klostrene. Da buddhismen gøres til statsreligion, optages denne skik også i privilegerede kredse. Men først i år 900 breder teen sig til hele landet, og udvikler sig til en kult med mange formelle detaljer.

SÅDAN FREMSTILLER MAN GRØN TE

Den grønne te fermenteres ikke, og derved beholder den sin grønne farve. Alt efter vissenheden iltes teen og undergår et passende damptryk. Derefter rulles tebladene for at presse bladcellerne sammen så de ikke kan udskille deres indholdsstoffer ved udtrækket. Til sidst tørres de.

Grøn te behandles altså på en skånende måde. Derved beholder den sine gode egenskaber. De gode egenskaber i grøn te kan De læse om hvis De søger på internettet.

AROMATISERINGENS KUNST

Allerede for 2000 år siden tilføjede man jasmin, rosenduft samt krysantemum, eller tilsvarende essenser, til te. I dag udvælges naturlige og naturidentiske aromastoffer med fin smag af tesmagere, som nøje blander dem med de rigtig teer.

Udforsk vores grønne teer her.

Grøn Citron & Ingefær Te

kr.63.00 pr. 100 g. Kan købes som abonnement.

Lu Yu Blanding

kr.68.00 pr. 100 g. Kan købes som abonnement.

Økologisk Gu Zhang Mao

kr.66.00 pr. 100 g. Kan købes som abonnement.

Økologisk Sencha Arata

kr.80.00 pr. 100 g. Kan købes som abonnement.