Vidste De, at vi i Perch’s Tea Room byder på et menukort med et bredt udvalg af lækre theer med alt hvad der hører sig til den traditionelle engelske Afternoon Tea? Læs mere om den historie, der knytter sig til både engelske og britiske thetraditioner.
Europæiske thetraditioner
I 1717 åbnede Thomas Twinning det første egentlige thehus i England, og theen overhalede hurtigt kaffen som den mest populære alkoholfri drik. Sir Thomas Twinning blev senere Dronning Victorias foretrukne theleverandør. Dronningens hang til the var desuden med til at gøre den nye drik eftertragtet.
Afternoon Tea – nydefuldt tidsfordriv
Traditionen med Afternoon Tea blev første gang introduceret af grevinde Anna Russel (Duchess of Bedford, 1783-1857). Den naturlige pause mellem frokost og aftensmad forekom hende alt for langtrukken, men det var der heldigvis råd for. Russel indførte Afternoon Tea som et behageligt mellemmåltid, og dermed var problemet med ventetiden løst.
Eftermiddagstheen skulle selvfølgelig serveres i det fineste porcelæn, ligesom den gerne skulle akkompagneres af scones og fingersandwiches, der kunne stille den lille sult og glæde den søde tand. Begrebet Five oOclock Tea opstod faktisk som en afledning af Russel’s Afternoon Tea, da særligt de lidt finere hoteller begyndte at byde på the og op til dans om eftermiddagen.
High Tea – ikke helt som man skulle tro
Da der blev indført gadebelysning i England omkring 1830, blev arbejdsdagen naturligt forlænget. Man spiste morgenmad tidligere, og midt på dagen fik man en såkaldt light snack. Aftensmaden fik man først sent på aftenen, hvor appetitten var stor efter en lang dags arbejde. I arbejderkredse blev aftensmaden af og til skiftet ud med en kop high tea sent på eftermiddagen.
Det lyder fint, men det var faktisk en theskik uden fine fornemmelser. Man drak the og fik kartofler, kød og dessert. Der var med andre ord tale om et regulært måltid og, ikke mindst, en meget velkommen undskyldning for at komme en tur omkring pubben.
After Dinner Tea – ingen fedtforskrækkelse her
I de tidlige kaffedage var en god After Dinner Tea på sin plads som alternativ til kaffen. Det var ofte en finbladet Kenya CTC-the, der blev nydt med sukker og fløde i de tider, hvor kalorieforskrækkelse ikke var fremtrædende. Cognacen, der hørte kaffen til, blev skiftet ud med maltwhisky, når After Dinner Tea’en stod på menuen.
Menukortet hos Perch’s Tea Room
Perchs Tea Room serverer ikke kartofler og kød, ligesom vi ikke har for vane at putte fløde i theen, men mange af de lækkerier, De finder på vores menukort er inspireret af de europæiske traditioner, der opstod omkring kolonitiden – særligt i England. Således er ”Ferdinands Fryd” en kande the serveret med to scones, lemon curd, clotted cream og marmelade en klassisk menu, der uden tvivl ville være faldet i grevinde Anna Russels smag.
En mindre sød udgave af den klassiske Afternoon Tea får De med ”Perchs Samdwich Menu”, der erstatter scones og marmelade med lækre og lette fingersandwiches i samme engelske ånd.
Hvis De ikke har lyst til at vælge, kan De også bestille ”Perchs Store Ceremoni” og få sandwiches, scones med clotted cream og lemon curd samt kager for enhver smag serveret med en the efter Deres valg. Hertil serveres et glad kold Cremént.
Andre kulturelle indflydelser
Den engelske indflydelse er ikke den eneste, der har sneget sig ind på Perch’s Tea Rooms menukort. Andre kulturelle indflydelser, De vil kunne finde er indisk, japansk og irsk i form af krydret indisk chai med mælk, traditionel japansk Matcha-te med lidt sødt og Irich Perchs med malt whisky. Franskmændene har i øvrigt også inspireret os med en lækker osteanretning, der serveres med en kande the efter eget valg.