Earl Grey 

Den så kendte Earl Grey the er opkaldt efter Charles Grey, 2. Earl Grey, (1764 – 1845), Premiereminister i England fra 1830 til 1834. Hans regering var med til at ophæve slaveriet i det britiske imperium. I dag er han dog mest kendt som manden bag Earl Grey theen eller “Earl Grey Blandingen”. Det hedder sig, at Earl Grey fik bergamot-blandingen af en taknemmelig kinesisk mandarin, hvis søn blev reddet fra at drukne af en af ​​Lord Greys mænd. Fortællingen synes dog at være en sandhed med modifikationer eftersom Lord Grey aldrig satte sin fod i Kina, og brugen af ​​bergamot-olie ikke var kendt blandt kineserne. ”Greys Tea” har været kendt siden 1850’erne, og den første offentliggjorte Earl Grey annonce stammer fra Charlton & Co. i Jermyn Street, London tilbage i 1880’erne .

Opskrift og varemærke

Flere engelske virksomheder har gennem årene forsøgt at gøre krav på ophavsretten til Earl Grey the. Ifølge Grey familien blev theen specielt blandet af en kinesisk mandarin for Lord Grey. Blandingen skulle passe til vandet på Howick Hall, familiens sæde i Northumberland. Det viste sig at bergamot olien var yderst velegnet til det kalk-holdige vand. Lady Grey, som var politisk værtinde, anvendte Earl Grey ved arrangementer i London, hvortil theen hurtigt blev populær. Efterfølgende markedsførte Twinnings Tea House i London (The Strand), som et selvstændigt brand, men Jacksons at Piccadilly hævdede, at Lord Grey havde givet opskriften til Robert Jackson & Co. i 1830. Ifølge Jacksons har den oprindelige opskrift været i konstant produktion og har aldrig forladt deres hænder. Theen har været baseret på kinesisk sort the siden oprindelsen, men ses nu også i grønne og hvide varianter.

“Earl Grey” er ikke varemærkebeskyttet og talrige the-virksomheder producerer i deres egne udgaver af Earl Grey baseret på forskellige thetyper og aroma kombinationer. “Lady Grey”, derimod, er et varemærke tilhørende Twinnings. I Perchs Thehandel har vi også vores egen fortolkning af Earl Grey omend den ikke er ligeså gammel som “originalen”.

Bergamot
Earl Grey består af bergamot (Citrus bergamia), et lille citrus træ der blomstrer i løbet af vinteren, og dyrkes kommercielt i Calabrien, Italien. Planten er sandsynligvis en hybrid af Citrus limetta og Citrus aurantium.