Hvorfor hedder det Earl Grey te?

Denne kendte type af te er opkaldt efter Charles Grey, 2. Earl Grey, (1764 – 1845), Premiereminister i England fra 1830 til 1834. Hans regering var med til at ophæve slaveriet i det britiske imperium. I dag er han dog mest kendt som ophavshaver til Earl Grey teen. Ifølge en legende fik Earl Grey den bergamotte baserede blanding af en taknemmelig kinesisk mandarin, hvis søn blev reddet fra at drukne af en af ​​Lord Greys mænd. Fortællingen synes at være en sandhed med modifikationer eftersom Lord Grey aldrig satte foden i Kina, og brugen af ​​bergamot olie til aromatisering var tilmed ukendt i Kina. ”Greys Tea” har været kendt siden 1850’erne, og de første offentliggjorte Earl Grey te er annoncer stammer fra Charlton & Co. i Jermyn Street i London i 1880’erne.

Opskrift og varemærke

Flere engelske virksomheder har gennem årene forsøgt at gøre krav på ophavsretten til Earl Grey teen. Ifølge Grey familien blev teen specielt blandet af en kinesisk mandarin for Lord Grey. Blandingen skulle passe til vandet på Howick Hall, familiens sæde i Northumberland. Bergamot olien syntes at være velegnet til at udligne overvægten af ​​kalk i det lokale vand. Lady Grey brugte også teen til at underholde i London som en politisk værtinde, og den viste sig så populær, at hun blev spurgt, om den kunne sælges til andre. Efterfølgende kom Twinings Tea House i London (The Strand) til at markedsføre det som et brand, men Jacksons at Piccadilly hævder, at Lord Grey havde givet opskriften til Robert Jackson & Co. i 1830. Ifølge Jacksons har den oprindelige opskrift været i konstant produktion og har aldrig forladt deres hænder. Teen har været baseret på kinesisk sort te siden begyndelsen, men ses nu også på grønne varianter og Rooibos.

“Earl Grey” (som anvendt på te) er ikke varemærkebeskyttet og talrige te-firmaer producerer deres egne versioner af teen ved hjælp af en bred vifte af teblade og tilsætningsstoffer. “Lady Grey”, på den anden side, er et varemærke tilhørende Twinings. I Perchs Thehandel markedsfører vi vores egen Earl Grey, men vores opskrift er ikke nær så gammel, til trods for vi er et af de ældste tehuse i Europa.

Bergamotte
Teen består af bergamot (Citrus bergamia), et lille citrus træ der blomstrer i løbet af vinteren, og dyrkes kommercielt i Calabrien, Italien. Planten er sandsynligvis en hybrid af Citrus limetta og Citrus aurantium.

Se : Earl Grey teer i Perch

Hvor længe skal Earl Grey trække?

Vi anbefaler en trækketid på ca. 7 minutter for denne te. Hvis De lader den trække længere, vil teen bliver stærkere, og garvesyren hurtigt overdøve den delikate aroma af bergamotte. Resultatet er en mere bitter, mørk te. I England tilsætter man traditionelt en smule mælk til teen, hvilket netop afhjælper garvesyresmagen og giver teen en blødere fornemmelse i munden. Andre sætter pris på en stærk og mørk Earl Grey, som har fået lov at trække længe. Der findes ikke rigtigt og forkert – nyd den som De foretrækker den!

Indeholder Early Grey koffein?

Svaret er ja. Ligesom ren sort te har den det højeste koffein-indhold af alle te-typer. Man kan dog justere koffeinindholdet ved at regulere trækketiden. Jo længere tid, des højere koffeinindhold i teen.