Ice tea blev opfundet ved et tilfælde ved verdensudstillingen i St. Louis i 1904. Siden da er den blevet et forfriskende og sommerlige alternativ til den varme te.

Perchs iste

Wir haben viele extrem gute Fruchttees, die für Eistee verwendet werden können

Es ist lustig, dass Eistee zu einem beliebten Getränk für Sommer und Frühling geworden ist, denn man in Wirklichkeit etwas heißes trinken sollte, wenn es heiß ist. Vielfalt begeistert jedoch zu jeder Zeit, und ein guter Eistee ist glücklicherweise genauso einfach zuzubereiten.

Her får De tips til at lave Deres egne sommerfriske ice teas. De får gode råd til grundopskriften og masser af inspiration til variationer af ice tea.

Generelle tips til ice tea

Når De tilbereder ice tea, får De det bedste resultat ved at hælde den varme te direkte over en god mængde isterninger. Teen skal have trukket og tebladene fjernes, inden de hælder tevandet over isterningerne.

Mødet mellem den varme te og de kolde isterninger skaber en chock-køleeffekt. Dette sikrer et bedre resultat, end hvis De blot fortynder te med isvand og lader dette stå i køleskabet over natten.

Hvad bruger man?

Ice tea laves ofte på frugtteer, men De kan sagtens også lave ice tea på mere rene teblade, der ikke smager af frugt. Iste, der er lavet på naturlige teblade (hvid, grøn, Oolong- eller sort te uden aroma, krydderurter eller frugtstykker) vil ofte byde på meget fine smagsnuancer. Dette er et godt alternativ til de mere sødlige isteer.

Smag til med rørsukker, honning eller krydderurter

Ice tea kan til enhver tid sødes eller krydres efter smag og behag. Rørsukker og honning er populære til at søde en ice tea, der for eksempel kan være lavet på English Breakfast Tea eller en anden sort te. Begge kan naturligvis bruges til at søde en hvilken som helst isteblanding.

Desuden kan krydderurter som mynte, basilikum eller frisk citronmelisse både pynte på teglassets kant og bruges til at give et ekstra pift af smag. Eksperimenter med forskellige blandinger, til De finder frem til Deres personlige yndlingsblandinger.

Pynt med citron, hindbær eller jordbær 

Ice tea skal forfriske og mange kan godt lide at putte en skive citron eller lime i deres kølige drik. Ligesom med krydderurterne kan De også vælge at bruge citronen til at pynte på glassets kant. Jordbær og hindbær og andet frugt kan ligeledes bruges både i isteen for at give smag og som flot pynt.

De kan for eksempel blande et par friske hindbær i en iste baseret på en mild Oolong og smage denne til med rørsukker eller honning for en lækker, sødligt forfriskende drik.

I det hele taget er det kun fantasien og smagsløgene, der sætter grænser for kreativiteten, når det kommer til en hjemmelavet ice tea.

Tilbehør til den lille sult 

Når De nyder en kølig kop ice tea, kan det være, De også får lyst til en smule at spise. Ligesom ved traditionel te, er mulighederne for et lækkert tilbehør mange. For eksempel kan De lave et par fine fingersandwiches til Deres drik. De kan naturligvis også hente inspiration fra dessertkortet hos Perchs og nyde nogle lækre små kager eller friskbagte scones med lemon curd til deres isthe.

Opskrift til inspiration

Her får De en opskrift på en af vores favorit ice teas, Sencha iste. Denne grønne iste får en flot farve og er herligt læskende i sommervarmen.

Sencha ice tea 

  • 5 TL Sencha-Tee
  • 1 Liter Wasser (80 Grad)
  • 10 große Stücke Candi (möglicherweise Rohrzucker/Honig)

Teen brygges med en stor si, så bladene let kan fjernes. Sukkeret tilsættes, mens teen trækker. Teen trækker i 7 minutter, hvorefter bladene fjernes. Teen ckock-nedkøles over masser af isterninger.

Opskriften på Sencha ice tea er fra Stine Hincheldey Alwéns bog Afternoon Tea, der er fyldt med inspiration til the og bagværk, der kan nydes året rundt. Bogen kan købes her.