Sri Lanka (Ceylon) nyhedsbrev
I denne måned har vi et særligt fokus på Sri Lanka – Den smukke tropeø, hvor de fantastiske Ceylon-teer produceres. Sri Lanka, eller som det plejede at blive kaldt, Ceylon, har haft en turbulent historie gennem de sidste århundreder. Øen er blevet koloniseret af flere nationer og ramt af borgerkrige og naturkatastrofer.
I sidste uges nyhedsbrev fortalte vi om fire flotte teer fra Sri Lanka, og i dette nyhedsbrev vil vi gerne tage dig med på en lille tur til øen, som vi sidst besøgte i 2019.
Ceylons te historie
Selvfølgelig var det englænderne, der startede teproduktion i Sri Lanka, ligesom de gjorde i Indien, men portugiserne var faktisk de første bosættere på øen. De blev fordrevet af hollænderne i 1656, som igen blev udvist af engelske tropper i 1798. Øen var af stor økonomisk betydning på grund af store mængder ædelsten og perler.
Klimaforholdene med to monsuntider skulle vise sig at være ideelle til dyrkning af te, og snart opstod den ene teplantage efter den anden. Inden for få år var te blevet den nye store afgrøde på øen. Allerede i 1870 var Ceylon blevet en meget stor teproducent, og det var skotten James Taylors pionerarbejde, der gjorde det til øens største eksportvare.
Det meste af teen blev sendt til England, hvor Ceylon te tegnede sig for 37% af det samlede forbrug. Det var også i disse år, at Thomas Lipton, en velhavende købmand, begyndte at interessere sig for teen. Han havde forretninger over hele England, og han kom aldrig ud af vejen for en god forretning. Ceylon blev den vigtigste af englændernes såkaldte “kronkolonier”, og indtægterne fra øen var så store, at englænderne valgte at lade hollænderne overtage Java.
VISUEL REJSE TIL CEYLON PLANTAGER
Vi har klippet en lille film sammen med en kort introduktion til Ceylon te, så tag med på en spændende rejse til teens verden. Vi besøgte øen i regntiden i slutningen af 2019, og under optagelserne blev vi hjemsøgt af igler, der klatrede ud af vores ben og bed sig selv.
Find vores Ceylon te her.