Tid til the
Af Jørgen Johansen for Berlingske
Torsdag den 27. august 2009, 22:30

»Den første kop slukker din tørst –
Den anden fjerner din ensomhed –
Den tredje fjerner dine sorger og bekymringer –
Den fjerde lutrer din sjæl –
Den femte løfter din ånd op mod de udødelige guder.«

Stjerner:
****
Titel:
»THE fra blad til kop«
Forfatter:
Christian Hincheldey
Forlag:
Gyldendal
Sider:
210 s.
Pris:
259 kr.

Bøger: Christian Hincheldey: »The fra blad til kop«
Syvende generation i A. C. Perchs Thehandel har skrevet en bog om te med både kulturhistorie og masser af smag og duft.

I et brev fra 1600-tallet beklager hertuginden Elisabeth Charlotte af Orleans sig over smagen af de nye modedrikke ved hoffet i Versailles, kaffe, te og chokolade. »Te kommer mig for som hø og møg« skriver hun blandt andet, og så efterlyser hun ellers en god gang ølsuppe.

Før de ikke-alkoholiske varme drikke bogstavelig talt skyllede ind over Europa fra midten af 1600-tallet, konsumerede europæerne enorme mængder af øl og vin, men nu blev kaffe- og tedrikkernes fornuft og forretningsduelighed mere og mere fremhævet på bekostning af alkoholdrikkernes dvaske omtågethed.

Teens ankomst til Europa er en både underholdende og dramatisk historie, som bliver forholdsvis kortfattet fortalt i Christian Hincheldeys stimulerende tea table book »THE fra blad til kop«, hvor teen stadigvæk næsten demonstrativt staves med »h« for – som forfatteren siger – at fastholde karakteren af »en elegant kulturskat med alt hvad det indebærer«.

Christian Hincheldey, syvende generation i A. C. Perchs Thehandel og altså nærmest født ind i teens verden, begynder sin historie om teen flere tusinde år tidligere med sagnet om den kinesiske kejser Shen Nung, der bar tilnavnet »Den himmelske landmand«.

En aften havde kejseren med sit hof slået lejr under et stort træ. Den helsebevidste kejser havde for vane at koge sit vand, og mens vandet stod og simrede i gryden faldt nogle blade fra træet ned i vandet og farvede det gyldent. En sød og elegant duft steg op fra gryden og smagen af drikken var himmelsk. Teen var opfundet eller opdaget, og i dag er te næst efter vand den mest udbredte drik i verden.

En helt anden opfattelse af tekulturens oprindelse findes hos japanerne, der lader legenden fortælle, at det var Bodhidharma, der omkring år 496 e. Kr. drak te for at kunne meditere i flere dage uden at falde i søvn. Sikkert er det, at udviklingen af den japanske teceremoni cha no yu, som stadigvæk praktiseres, er tæt knyttet til klostrene og den buddhistiske tro. Teceremonien er en del af den japanske selvforståelse og rummer elementer af både filosofi og kunst. Ved cha no yu samles de fire principper om harmoni mellem mennesker og natur, renhed i sindet, respekt for andre samt indre ro.

Først i 1600-tallet nåede tebrygningens ædle kunst til Europa, men allerede omkring år 1700 havde teen i England overhalet kaffen som nydelsesmiddel, og englændernes rituelle afternoon tea blev introduceret af hertuginden af Bedford, fordi pausen mellem frokost og aftensmad forekom hende alt for lang. Ikke mindst de fine London-hoteller bød på five o’clock tea med både dans, scones og agurkesandwich.

Christian Hincheldey betoner flittigt teens åndelige dimensioner og fremhæver både dens meditative og helsebringende virkninger, så enhver kaffedrikker må føle sig en anelse beskæmmet: »I modsætning til kaffen har teen nemlig en åndelig side, der indbyder til indre ro og fordybelse.«

Stikordene til teens historiske og kolonihistoriske betydning er med i bogen, og Christian Hincheldey skriver både om Nederlandenes Ostindiske Kompagni, Opiumskrigen, de engelske plantageejere i Indien og på Ceylon og clipper-dagene med deres kapsejladser. Men hovedvægten ligger på tekenderen og tenyderens gennemgang af teens geografi med kapitler om grøn te, hvid te, oolong-te og sort te og med introduktioner til alverdens te-variationer, fra Darjeeling-teerne, der helst skal plukkes med »jomfruhånd i morgengryet« til den kinesiske grønne te, der er så mangfoldig og nuanceret. »at den sagtens tåler sammenligning med eksempelvis Bordeaux-vinene«.

Det er den verden af dufte og smagsindtryk, der stiger op fra navne som Fen Wan, Gyokuro, Ceylon Silver Tip, Darjeeling White Tea., Formosa Fancy Oolong, Earl Grey, Panyong, Lapsang Souchong og Grøn økologisk Bolivia, der gør Christian Hincheldeys bog til en helt speciel oplevelse.

Som sidste del af bogen er vedhæftet et afsnit om A. C. Perchs Thehandel og det er på en måde synd. Historien om Perchs Thehandel et af Europas ældste tehuse kunne såmænd sagtens bære sin egen bog, men i sammenhængen her opleves det lidt som en påhæftet PR-tekst. Det er Christian Hincheldeys både kyndige, entusiastiske og stimulerende rundtur i teens store og mangfoldige verden, der er sagen, og som kan få selv den mest overbevist kaffedrikkende læser til at overveje »a nice cup of tea«.

Bog – The fra Blad til Kop

kr.259.00

THE fra blad til kop tager Dem med en rejse i theens verden; fra plantagerne i Asien til den over 180 år gamle butik i Kronprinsensgade, A. C. Perchs Thehandel.
I bogen skildres alverdens theer, historien bag produktionen, kulturerne, sundhedsaspekterne, trends og opskrifter.
Sidste del af bogen tager dem med tilbage til år 1835, hvorfra A. C. Perchs Thehandels historie begynder.
En tid, hvor gyldenlæder-tapet, lodder og messingvægte var en del af hverdagen.

For anmeldelser: “Alt om the”, Gyldendals Forlag. God læsning.

Skriv et svar