En kærlighedserklæring til theen
Villabyernes kulturanmelder Peter Madsen anmelder bogen ‘THE fra blad til kop’
Af Peter Madsen
Der er tale om hjerteblod fra lederen af det gamle tehus A. C. Perch”s Thehandel, Christian Hincheldey, i bogen “THE fra blad til kop”, der udkommer på Gyldendal fredag d. 28. 8. 09.
Det er et stort anlagt værk, egentlig et forskningsresultat af de omfattende, sat sammen som en eventyrlig spændingsroman eller forførende kulturel naturskildring, omkring teen og dens fremkomst i Kina før vor tidsregning.
Man kan for eksempel læse i bogen, at første gang teen nævnes, er i sagnet om kejser Shen Nung: “En aften under en af Kejserens utallige rejser rundt i Kina, slog hoffet med følge lejr under et stort træ. Kejseren, som var meget helseorienteret, havde for vane altid at koge sit vand, og mens vandet stod og simrede i gryden, faldt der nogle blade ned i vandet og farvede det gyldent. En sød og elegant duft frigjordes fra gryden, og smagen af vandet var himmelsk. Kejser Shen Nung havde slået lejr under et gammelt tetræ, og teen var opfundet”.
Forfatteren forklarer, at kejser Shen Nung var en af tre kejsere, der traditionelt var tillagt hver et kulturelt område. Botanikken havde hans bevågenhed omkring år 2737 før vor tidsregning, mens de to andre havde henholdsvis Yin & Yang og læren om akupunktur som interesseområder.
Således, med disse indfaldsvinkler, indleder forfatteren Christian Hincheldey bogen og fører læseren gennem teens (af kulturelle historiske grunde synes forfatteren bedst om den stavemåde) historie op til vor tid, med interessante beretninger og historier, som farvende supplement til den store viden om emnet, “selve teens sjæl”, han i det fornemt iscenesatte værk lægger for dagen.
Vi får næsten eventyragtigt fortalt om de skiftende tider, hvor teen af og til blev fortrængt som foretrukket nydelsesmiddel af andre som til eksempel kaffe og i visse lande sågar opium, hvilket jo viser i hvor stort omfang teen blev opfattet som beroligende afslapnings- og meditationsmiddel. Den engelske opstart af teproduktion i Indien i kolonitiden bliver også smukt beskrevet, og i den forbindelse føres læseren frem til vor tids rituelle tedrikning i specielt England, hvor navnlig “afternoon tea” er højt skattet. Henry James skriver: “There are few hours in life more agreeable than the hour dedicated to the ceremony known as afternoon tea”. Også Mick Jaggers omtale heraf er med i bogen: “I”ve got nasty habits: I take tea at three”.
Teens vækst og høst behandles levende.
Tesorterne gennemgås, og deres karakteristika males beskrivende og grundigt op, så man synes at sidde tilbage med fuld forståelse for nuancerne i gudedrikkens forskellige varianter. Også teen som kosmetisk ingrediens, navnlig den hvide variant, gennemgås, og dens indhold af antioxydant er kendt af mange med ønske om at fjerne forældende rynker mens tid er, grundet teens opstrammende og cellebeskyttende virkninger.
Bogen spænder, hvilket titlen jo også fortæller, fra opvækst til nydelse, med malende beskrivelser af pasning, høst, iltning, tørring, pakning, forsendelse, salg på auktioner og videreforsendelse til købmænd og sidst til forbruger. Selv portionsposernes nyeste materiale, nylon, nævnes som led i de aromasikrede tætte emballagers historie. De medicinske virkninger af drikken bliver også behandlede, ligesom myter, såsom at te giver tynde lår og store øjne, berøres. Det gøres med blink i øjet men alligevel seriøst i forskningens hellige navn, for den gode histories skyld.
Bogen ender op med hyggelig omtale af tesaloner, korrekt brygning af te og korrekt måde at drikke den på. Det være sig forskellige beholdere, kopper og glas samt hvad der kan kommes i teen uden at spolere den.
Helt sidst i bogen gennemgås A. C. Perch”s Thehandel”s interessante historie og de forskellige ejeres dynastisk kædedannende ejerskaber af den fornemme forretning op gennem tiderne, helt frem til forfatteren af den anmeldte bog. Sammen med dejlige og smukke fotos af Helle Schønning må det siges at være noget af en kultbog for tekulturens svorne tilhængere. Fyldigere, smukkere og med større indsigt kan det næppe gøres. En kærlighedserklæring til teen og dens vel fornemste danske fortaler og forhandler, A. C. Perch”s Thehandel.
Bogen “THE fra blad til kop” udkommer på Gyldendal fredag d. 28. august 2010.
Bog – The fra Blad til Kop
kr.259.00THE fra blad til kop tager Dem med en rejse i theens verden; fra plantagerne i Asien til den over 180 år gamle butik i Kronprinsensgade, A. C. Perchs Thehandel.
I bogen skildres alverdens theer, historien bag produktionen, kulturerne, sundhedsaspekterne, trends og opskrifter.
Sidste del af bogen tager dem med tilbage til år 1835, hvorfra A. C. Perchs Thehandels historie begynder.
En tid, hvor gyldenlæder-tapet, lodder og messingvægte var en del af hverdagen.
For anmeldelser: “Alt om the”, Gyldendals Forlag. God læsning.