En verden af Chai

Den te, vi drikker, og måden vi drikker på, ændrer sig hele tiden. Som med mange andre drikkevarer og spiser, ændres vores smag på te lejlighedsvis, når vi støder på nye produkter eller kulturer, der udvikler vores vaner og præferencer. En af de tendenser, der virkelig sidder fast, og som ser ud til at være kommet for at blive, er Chai-te. Chai-te stammer fra Indien og Pakistan, der også kaldes det indiske subkontinent.

Teen er blevet populær, fordi den er rig og smagfuld, samtidig med at den er mild og sød på samme tid. Inderne og Pakistanerne opnår denne balance ved at knuse kanel, nelliker, kardemomme, anis, ingefær, peber og laurbærblade og derefter tørre krydderiblandingen i en gryde. Krydderierne blandes derefter med en sort te. En Assam-te, for eksempel.

Blandingen koges op med en fed mælk, så de kraftige krydderier får en afbalanceret mild og lækker smag. Mange tilføjer også honning, hvilket giver Chai’en en dejlig sødme.

Forskellig og populær

I det indiske subkontinent har hver region sin egen version af Chai-te, og derfor vil nogle blandinger indeholde appelsin, æble eller andre ingredienser, der er forskellige fra netop denne chai-blanding. Mangfoldigheden af opskrifter giver Chai en fleksibilitet, der gør det let at tilpasse øvrige kulturer. Det har gjort Chai-te populær verden over fra Nepal over hele Europa og Skandinavien til USA.

I Danmark er Chai latte især blevet populære på caféer i hele landet som et alternativ til de forskellige typer kaffe, der ofte findes på menuen. Chai Latte er oprindeligt en amerikaniseret version af Chai, inspireret af Cafe Latte. Som med mange andre kulinariske fremgangsmåder, der importeres fra øst til vest, er Chai latte noget mildere end mange af de originale Chai-blandinger.

Chai er også blevet populært i en øjeblikkelig pulverform, der er let at blande med forvarmet mælk derhjemme, men der er også mange, der er begyndt at eksperimentere med at lave deres egen Chai-te fra bunden. Især i vintersæsonen og frem til jul er Chai-te dejlig som en varm og energig-givende drik, der lugter af jul og hygge på grund af de mange lækre krydderier, vi også kender fra julevarer. Derfor er Chai også en åbenlys værtindegave til julens små sammenkomster.